معرفی رشته پرستاری (Nursing)

رشته پرستاری (Nursing) جزو رشته‌های پیراپزشکی محسوب شده و هر ساله دانشجویان زیادی در بسیاری از دانشگاه‌های سراسر کشور در این رشته جذب می شوند. رشته‌های پزشکی و رشته‌های پیراپزشکی یکسان نیستند. برخی از داوطلبان به اشتباه تصور می‌کنند این رشته‌ها یکسان هستند و تفاوتی با یکدیگر ندارند، اما این طرز فکر اشتباه است. داوطلبان فارغ‌التحصیل رشته پزشکی، پزشک نامیده می‌شوند، اما به داوطلبان فارغ‌التحصیل رشته پیراپزشکی، پیراپزشک گفته می‌شود.

یک پرستار باید به دنبال حمایت‌های جسمی، روانی و اجتماعی بیمار باشد و تمامی فعالیت‌های خود را در این مسیر برنامه‌ریزی کند. رشته پرستاری به دنبال داوطلبانی است که عاشق انسان و انسانیت باشند و در بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی به بیماران کمک کنند. این رشته جزو رشته‌هایی محسوب می‌شود که همیشه بازار کار مناسبی دارد. رشته پرستاری یک شغل محبوب و مقدس مابین افراد جامعه است و به همین دلیل پرستاران همیشه آینده کاری مناسبی دارند.

 شرایط ورود به رشته پرستاری بصورت شرکت در کنکور می باشد.

 داوطلبان رشته پرستاری بدون کنکور باید حداکثر ۲۵ سال تمام را داشته باشند. برای آقایان با توجه به ۲ سال خدمت سربازی، تا ۲۷ سال مجاز به انتخاب رشته پرستاری هستند. به جز شرایط قانونی، هر فرد برای انتخاب رشته و شغل آینده خود باید به توانمندی‌ها و مهارت‌های لازم برای موفقیت در آن هم توجه کند.

 تمامی کسانی که می خواهند در رشته پرستاری ادامه تحصیل دهند می بایست در کنکور سراسری تجربی شرکت نموده و حداقل نمره قبولی را کسب نماید. لازم به ذکر است تمامی افرادی که دیپلم نظام جدید یا مدرک پیش دانشگاهی (نظام قدیم) هر یک از رشته‌های ریاضی، تجربی و انسانی را دارند می توانند در این آزمون حضور یابند.

سازمان سنجش با توجه به نیاز خود نسبت به نیروی انسانی متخصص در حوزه پرستاری تعدادی از رشته‌های پیراپزشکی را به صورت بدون کنکور و براساس سوابق تحصیلی ارائه می کند. تمامی افراد پس از گرفتن مدرک دیپلم متوسطه و پذیرش در آزمون سراسری گروه علوم تجربی می‌توانند در مقاطع کارشناسی، ارشد و دکترا به ادامه تحصیل بپردازند

 

مقطع کارشناسی پرستاری

رشته پرستاری در مقطع کارشناسی 130 واحد درسی را در برمی گیرد که 22 واحد آن مربوط به دروس عمومی، 15 واحد مربوط به دروس پایه، 54 واحد مربوط به دروس تخصصی، 18 واحد مربوط به دروس کار آموزی و 21 واحد هم به دروس کارآموزی در عرصه اختصاص دارد.

 

مقطع کارشناسی ارشد

طول دوره تحصیل در مقطع کارشناشی ارشد رشته پرستاری 2 سال است و در مجموع 26 واحد درسی را در برمی گیرد و فارغ التحصیلان مقطع ارشد می توانند در مراکز مختلف بهداشتی درمانی، مدیریت خدمات پرستاری و ارائه خدمات بالینی و امور آموزش در دانشکده‌های پرستاری به فعالیت بپردازند.

 

مقطع دکترا

دانشجویان علاقه مند به تحصیل در مقطع دکتری رشته پرستاری در صورت داشتن شرایطی از جمله موارد زیر می توانند برای تحصیل در این مقطع اقدام نمایند:

-داشتن شرایط عمومی ورود به آموزش عالی

-قبولی در امتحانات اختصاصی ورود به دوره دکتری  Ph.D

 

طرح پرستاری چیست؟

هنگامی که رشته پرستاری را انتخاب می کنید می بایست در مقطع کارشناسی 4 سال به ادامه تحصیل بپردازید که 8 ترم به طول می انجامد و پس از اخذ مدرک لیسانس لازم است طرح پرستاری را بگذرانید. این طرح به صورت اجباری بوده و افراد حدود دو سال در یک مرکز درمانی دولتی به همراه حقوق مشغول به کار می شوند. دانشجویان باید ۳ ماه بعد از فارغ‌التحصیلی، برای تعیین محل طرح، در سامانه رشد وزارت بهداشت ثبت نام کنند. محل طرح خدمت پرستاری بستگی به مناطق مورد نیاز وزارت بهداشت دارد. دانشجویان در دوران طرح حقوق دریافت می‌کنند که میزان آن بر اساس مدرک تحصیلی، محل خدمت و ضریب منطقه محروم متفاوت است.  در مناطق محروم‌تر مدت زمان طرح کاهش پیدا می‌کند. در برخی شرایط هم دانشجویان معاف از طرح هستند. همچنین دانشجویان در این دوره از امکانات رفاهی (مرخصی استحقاقی، پاداش، کمک‌های نقدی، بیمه و سایر مزایا) مطابق با آیین‌نامه اداری و استخدامی و پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی بهره‌مند می‌شوند. یعنی این مدت زمان جزو سابقه کاری آنها محسوب می‌شود.

 

معافیت از طرح اجباری پرستاری

حال سوال این جاست که آیا امکان معافیت از طرح اجباری پرستاری امکان پذیر است؟ در جواب باید گفت که در صورت داشتن شرایط زیر، معافیت از طرح مذکور ممکن می باشد:

-کسانی که جزو 10 نفر اول کنکور سراسری تجربی می باشند.

-مشمولان سربازی بیمار با تأیید شورای عالی پزشکی.

-خانواده شهدا، آزادگان، فرزندان جانبازان بالای 50 درصد و همسر جانباز بالای 70 درصد.

-رزمندگانی که ۶ ماه حضور داوطلبانه در جبهه دارند.

-مشمولانی که به سن بالای ۴۵ سال رسیده‌اند.

-فارغ التحصیلان خارج از کشور.

-فارغ التحصیلان مرد رشته پرستاری که حداقل ۲۱ ماه از خدمت نظام وظیفه را پس از فراغت از تحصیل در حرفه علوم پزشکی انجام داده باشند.

-بانوانی که حضانت فرزند خود را بر عهده داشته باشند.

-برندگان مدال طلای کشوری از المپیاد‌های دانش‌آموزی.

 -مشمولان شاغل در پزشکی قانونی به شرط ۲۴ ماه خدمت در پزشکی قانونی.

 

 بازار کار

فرصت های شغلی مانند استخدام پرستار در بیمارستان ها براساس سطح تحصیلات (کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری) صورت می گیرد.